Tuna culture at North of Chile

CORDUNAP run project about "Tuna culture at North of Chile" supported by CORFO. We made seminar at Santiago, Puerto montt and Iquique on March 10, 12 and 19 accordingly.
My presentation content Chile has advantages those salmon culture industry, fish mill industry and professional divers. Those industries are one of the biggest and high tech in the world. Salmon industry provide cage culture equipment (cages, boats and feeding machines), skilled worker, processing plant, marketing net work and logistics. Fish mill industry provide huge volume of fresh fish, fresh fish mill, fishing equipment (boats, nets, operators and fish mill). In the other hand, tuna habit far from coast, 10 hours by boat, and Japan market, and it is high wave condition.
I recommend complete fish culture, not capture-based culture, that rearing hatchery made fry and reproduce next generation from artificial seeds. The culture operate off-shore with submersible cage. The advantages are nutrition control, genetic selection and schedule production.Based on water temperature, we can rear tuna and it grow at Chile coast technically. The technologies are existing such as seed production method and submersible cage culture. The point is how much time needs for development and the production cost.
CNN Chile announced our seminar. See here.


チリはサケ養殖業と魚粉生産業の資産(資機材・技術労働者・加工工場・販路と流通経路)の利点を持っている。チリ沿岸においてのマグロ 養殖は可能であり、水温により成長速度が変わる。若魚はかなり沖合いに居るため、既存の蓄養方法ではコストが上がり他の生産国と競合は厳しい。ポジ ティブリストなど資源保護がトレンドで、種苗生産をする完全養殖を目指さなければならない。大量種苗生産は開発途中であるものの、近大で完全養殖に成功 しており、不可能ではない。養成技術は完成されているが、波の高い沖合いで浮沈式生簀を使った沖合養殖が必要である。
チリにおける マグロ養殖は、既存技術の組み合わせの発展形で可能と考えます。ポイントは技術開発に掛かる時間とコストで、どれだけの予算が付き、国や企業がいつまで待 てるか、最終的に生産コストは幾らになるのかです。具体的には、最短で5年、最長で10年が必要と考えており、生産コストは原魚換算でUSD15までで しょうか。
マグロ養殖はサケよりも大きな産業になるので、官民一体のバックアップが必須で、強力な組織が必要です。いずれにしても、まずは親魚確保のための生息域の資源・環境調査が第一歩でしょう。
CNN Chile が我々のセミナーを放送しました。内容はここから。

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